Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



1.

Krisztus lovagjai és Allah katonái.
Mit ér és hol van a "Mennyei királyság"?

Európában a Nyugatrómai Birodalom bukása után keletkezett űrt az egyház töltötte be. A keresztény vallás az emberek világképének alapját, mindennapjainak szerves részét képezte, és a legfőbb egységesítő, szervező erő volt. Az egyház nem csak vallási, de világi, politikai ügyekben, sőt, fegyveres harcokban is egyaránt részt vállalt. Vajon mennyiben értett egyet és vett részt a háborúkban? S vajon hogyan élte meg a 7. században megjelenő, és futótűzként terjedő új világvallás, az iszlám jelenlétét? Melyek a muszlim világ sajátosságai. Miben más, és miben egyezik meg a muszlim és a keresztény gondolkodás?

A kereszténység és az iszlám összecsapásai a középkorban: arab hódítás az Ibériai-félszigeten, keresztes háborúk. Vajon mit ért Jeruzsálem?

A hit terjesztése fegyver nélkül: az jezsuiták tevékenysége az "Új világban" a korai gyarmatosítás korában.

Ajánlott könyvek,
melyek mind kölcsönözhetők a Halis István Városi Könyvtárból!
Az ajánló 2012. március 26-án készült. (Az ajánló 2022. 01. 18-án frissítve!)

Korabeli irodalom:
 
 
A témához kapcsolódó szépirodalom:
 

A Témához kapcsolódó szakirodalom:

 

Gyermek szakirodalom:

Filmajánlat

Játékfilmek

El Cid. Rendezte Antonny Mann, 1961.

Rodrigo Díaz de Vivar, vagy közismertebb nevén El Cid (Campeador) (Vivar del Cid, 1043. körül – Valencia, 1099.) a mórok elleni felszabadító háború, a reconquista hadvezére, a spanyol mondák és dalok hőse1961-ben Anthony Mann rendező El Cid néven történelmi filmeposzt készített róla, amelynek címszerepét Charlton Heston, női főszerepét Sophia Loren alakította.

Mennyei királyság. Rendezte Ridley Scott,2005.

írta William Monahan. Az angol történelmi film az 1180-as években a Szentföldön játszódik. A főhős egy kovács fiából lett keresztes lovag. A film a szentföldi harcok mellett szól értelmetlen öldöklésről, a szentföldi politikáról és a harci erkölcsről, mely megmenti a Szaladin által elfoglalt Szent Város, Jeruzsálem lakosságát.

Arn, a templomos lovag. Rendezte: Peter Flinth, 2007

A kolostorban nevelkedő fiatal Arn Magnusson (Joakim Nätterqvist) a gyönyörű Cecilia (Sofia Helin) miatt megszegi az önmegtartóztatási fogadalmat, ezért 20 évre a száműzik a Szentföldre, ahol a keresztes háborúban kell küzdenie a szaracén Saladin (Milind Soman) serege ellen. Közben a lányt büntetésből kolostorba zárják, gyermekétől elszakítják. Arnt és Ceciliát egy kontinens és sötét politikai érdekek választják el egymástól, ők azonban a cselszövések közepette sem törnek meg.

A becsületes Arnból messze földön híres keresztes lovag válik, tiszta hitével még Saladin megbecsülését is kivívja. Hazájában azonban dúl a harc a koronáért, amit végül a dán király megszerez magának. Arn leghűségesebb emberét küldi Eric, a fiatal trónörökös védelmére. Amikor a király megpróbálja megöletni a fiút, a svédek összefognak, és Arn vezetésével szembeszállnak a dánokkal.

1492 – A Paradicsom meghódítása Rendezte: Ridley Scott, 1992.

A film Kolombusz Kristóf (Gérard Depardieu) történetét meséli el, felelevenítve legendás hajóútját, az Újvilág felfedezését és annak hatásait az őslakos indián népekre. Videofilmként és zenéje cd formában kölcsönözhető a Halis István Városi Könyvtárban!

 

A misszió. Rendezte: Roland Joffé, 1986.

A film a Cannes-i Arany Pálma mellett 7 Oscar-jelölést, a Brit Filmakadémia 11 jelölését és 3 díját kapta meg. 1750-ben járunk, a mai Argentína és Paraguay területén, ahol a guarani indiánok élnek. A törzs kegyetlenségéről és primitív életviteléről híres, a jezsuita szerzetesek mégis számos missziót alapítottak közöttük. Az egyik ilyen misszió vezetője lesz Gabriel atya (Jeremy Irons), munkáját pedig az egykori kegyetlen rabszolgavadász, Mendoza kapitány (Robert de Niro) segíti. Ám amikor a kormány feloszlatja a jezsuita rendet, és katonákat küld a misszió ellen, az indiánok és a hittérítők oldalára áll.

 

 

 

<< Előző (1. oldal)
/15
Következő >> (3. oldal)

Insert failed. Could not insert session data.