Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.1.

Krisztus lovagjai és Allah katonái.
A „Mennyei királyság”-tól - „11’09”01 - Szeptember 11.”-ig

Európában a keresztény és az iszlám és a kommunizmus válfajai harcoltak, harcolnak egymással, ma is. Szélsőségesek, Isten nevében? Vajon milyen módon és milyen okból hivatkoznak Isteneikre? Az egyházak mennyiben értettek egyet és vettek részt a háborúkban? A keresztény hit terjesztésétől az újonnan megtértek védelméig. Az iszlám és fegyveres szélsőségei. A „Szent háború” fogalma és lehetséges módjai. Milyen jelképekkel jelzik „szent” harcukat? Ezekben a hitekben az Isten (Jézus, Allah) vagy a kötelező erkölcs (kommunizmus) milyen módon jelennek meg a háborúk, háborús vagy békés Istenek-e ők? Kiknek adnak igazat a filmek, regényes leírások, kik az eszményi alakok és mi a valóság?- ilyen és hasonló kérdésekre keressük a választ. Szóba kerülnek majd az arabok, mórok, keresztények Spanyolországban, keresztes háborúk, török birodalmi iszlám, Amerika meghódítása a kereszt nevében, siíták és szuniták, 20. századi arab-keresztény és arab-zsidó háborúk, iszlám terroizmus, a dzsihád, El Cid, Oroszlánszívű Richárd, Szaladin, II. András, Dózsa György és sok mindenki még.

Ajánlott könyvek,
melyek mind kölcsönözhetők a Halis István Városi Könyvtárból!
Az ajánló 2012. március 26-án készült. (Az ajánló 2015.07. 20-án frissítve!)

Korabeli irodalom:
 
 
A témához kapcsolódó szépirodalom:
 

A Témához kapcsolódó szakirodalom:

 

Gyermek szakirodalom:

Filmajánlat

Játékfilmek

El Cid. Rendezte Antonny Mann, 1961.

Rodrigo Díaz de Vivar, vagy közismertebb nevén El Cid (Campeador) (Vivar del Cid, 1043. körül – Valencia, 1099.) a mórok elleni felszabadító háború, a reconquista hadvezére, a spanyol mondák és dalok hőse1961-ben Anthony Mann rendező El Cid néven történelmi filmeposzt készített róla, amelynek címszerepét Charlton Heston, női főszerepét Sophia Loren alakította.

Mennyei királyság. Rendezte Ridley Scott,2005.

írta William Monahan. Az angol történelmi film az 1180-as években a Szentföldön játszódik. A főhős egy kovács fiából lett keresztes lovag. A film a szentföldi harcok mellett szól értelmetlen öldöklésről, a szentföldi politikáról és a harci erkölcsről, mely megmenti a Szaladin által elfoglalt Szent Város, Jeruzsálem lakosságát.

1492 – A Paradicsom meghódítása Rendezte: Ridley Scott, 1992.

A film Kolombusz Kristóf (Gérard Depardieu) történetét meséli el, felelevenítve legendás hajóútját, az Újvilág felfedezését és annak hatásait az őslakos indián népekre. Videofilmként és zenéje cd formában kölcsönözhető a Halis István Városi Könyvtárban!

 

A misszió. Rendezte: Roland Joffé, 1986.

A film a Cannes-i Arany Pálma mellett 7 Oscar-jelölést, a Brit Filmakadémia 11 jelölését és 3 díját kapta meg. 1750-ben járunk, a mai Argentína és Paraguay területén, ahol a guarani indiánok élnek. A törzs kegyetlenségéről és primitív életviteléről híres, a jezsuita szerzetesek mégis számos missziót alapítottak közöttük. Az egyik ilyen misszió vezetője lesz Gabriel atya (Jeremy Irons), munkáját pedig az egykori kegyetlen rabszolgavadász, Mendoza kapitány (Robert de Niro) segíti. Ám amikor a kormány feloszlatja a jezsuita rendet, és katonákat küld a misszió ellen, az indiánok és a hittérítők oldalára áll.

Mennyország most. Rendezte: Hany Abu Assad, 2005.

A film két gyerekkori jó barátról, Kaledról és Szaidról szól, akiknek reménytelen hétköznapjai egy merényletre való készülődéssel nyernek új értelmet. A palesztin fiatalok bombatámadásra készülnek az izraeli katonák ellen, ám végül is különböző módon döntenek a Tel-Avivba szánt bombákról… A film nem igyekszik sem hősként, sem terroristaként ábrázolni az Izraelben ártatlan polgárokkal együtt saját magukat is felrobbantó palesztin fiatalokat. Célja, hogy minél autentikusabb környezetben mutassa be két öngyilkos merényletre készülő fiatal utolsó napját, hogy feltárja milyen egyedi, emberi indíttatás rejlik egy merényletre készülő palesztin döntése mögött közös erővel szállnak szembe velük.

11’09”01 - Szeptember 11.

A 2002-es Velencei Filmfesztiválon nagy port kavart 11’09”01 - Szeptember 11 című filmalkotásban a rendezőket csupán egyetlen megkötés korlátozta: minden elkészült egyéni alkotásnak szimbolikus hosszúságúnak - 11 perc, 9 másodperc, és egy képkocka (11’09”01) - kellett lennie. A szokatlan gyorsasággal elkészült alkotás 11 felkért rendező - többek között Sean Penn, Mira Nair, Danis Tanovic, Ken Loach és Claude Lelouch - rövidfilmjét foglalja magába!

Dokumentumfilmek


Oroszlánszívű Richárd és Szaladin, Rendező: Nick Green, 2005.

A Hősők és harcosok ismeretterjesztő filmsorozat része.
Jeruzsálem, a szent város, a Szentföld fölötti ellenőrzést akarta megszerezni Oroszlánszívű Richárd és Szaladin szultán. Mindketten mélyen meg voltak győződve ügyük igazáról s ugyanígy éreztek a keresztény és a mohamedán oldal harcosai is. Mi történt, miként látták a két, szembenálló fél résztvevői a Harmadik Keresztesháború eseményeit? Hogyan befolyásolta a Közel-kelet életét mindaz, ami a Szentföld körül történt?

102 perc, ami megrengette a világot.

A dokumentumfilm a 2001. szeptember 11-i terrortámadás hiteles történetét mutatja be. A felvételek között láthatunk több tucat különböző amatőr, kézi kamerás felvételt az ikertornyok elleni támadásról, és a Világkereskedelmi Központ összeomlásáról, az emberek reakciójáról és a pánikról.

<< Előző (1. oldal)
/14
Következő >> (3. oldal)