Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 9.

Az első világháború - a 20. század szülőanyja

A háborút megelőző időszak: a 19. századi birodalmi politika jellege, a szövetségi rendszerek kialakulása. A háború kirobbanása. Kik voltak a résztvevők, milyen haditervek készültek, ezek hogyan valósultak meg? A háború jellege: a frontvonalak megmerevedése. Milyen volt az állóháború? A háború által okozott sokkhatás: új háború, régi típusú hadviselés. Az új típusú technikai eszközök kihívásai. Nagy csaták: Verdun, Somme. Európa a háború után.

 

Ajánlott könyvek, melyek mind kölcsönözhetők a Halis István Városi Könyvtárból! A címek a katalógusunkhoz vezetnek, ahol megnézhetitek, hogy ki lehet-e kölcsönözni a könyvet, vagy éppen olvassa-e valaki.

 

Korabeli (kortárs) irodalom:

Regények:

A témához kapcsolódó szakirodalom:

Gyermek szakirodalom:

A téma nagykanizsai vonatkozásai:

Ajánlott filmek

Apokalipszis: az első világháború. Rendezte: Danielle Costelle, Isabelle Clarke, 2014

Az Apokalipszis: az első világháború több mint ötszáz órányi korabeli - eddig többségében ismeretlen - filmfelvétel feldolgozásával, felújításával és utólagos kiszínezésével készült, s nemcsak a csatamezőkre, de a nagyhatalmak vezetőinek elméjébe és a frontvonalak mögött rekedt civilek hétköznapjaiba is elkalauzolja a nézőket. Az epizódokban többek közt eljutunk a hírhedt oroszországi és észak-franciaországi lövészárkokba, valamint olyan kevéssé ismert helyszínekre is, mint Szerbia, Törökország, Palesztina, vagy épp az Arab-sivatag - mely helyekre a világ öt kontinenséről katonák milliói érkeztek, hogy kockára tegyék az életüket; és hogy sok esetben soha ne térjenek onnan haza?

A háború során íródott számos levélnek, naplónak és könyvnek köszönhetően a narráció a hősök emlékeit és tapasztalatait is megidézi, így segítve megértenünk, hogy miként fokozódhatott egy látszólag jelentéktelen gyilkosság véres globális apokalipszissé.

Hadak útján. Rendezte: Steven Spielberg, 2011

A Hadak útján egy Albert nevű fiú és Joey névre hallgató lovának elsöprő erejű története. Nehéz idők járnak, nemsokára kitör az I. világháború. Albert édesapja eladja Joey-t a brit lovasságnak, akik rögtön be is vetik őt a frontvonalakon túl - így megkezdődik Joey kalandos utazása, háttérben az első világháborúval. A temérdek akadály ellenére Joey mindig bátran szembenéz a veszéllyel, megérinti az embereket, és megváltoztatja mindenkinek az életét, akivel útközben találkozik. Albert azonban képtelen elfelejteni hű hátasát és egyben legjobb barátját, így hátrahagyva otthonát, a francia harcmezőket veszi célba, hogy megtalálja, és hazavigye az ő csatalovát.

Nyugaton a helyzet változatlan. Rendezte: Delbert Mann, 1979

A film alapja Erich Maria Remarque 1929-ben írt regénye, amely az I. világháború áldozatainak, a lövészárkok katonáinak mindennapos pusztulását festi le. Az ifjú Paul Baumer lelkesen vonul be katonának 1914-ben. Végigszenvedi egy szadista altiszt kiképzését, a katonaélet összes gyötrelmét, majd elesik, mégpedig egy olyan napon, amikor a hivatalos hadijelentés szerint "nyugaton a helyzet változatlan".

A Somme. Rendezte: Carl Hindmarch, 2005

2006. július 1-én volt a Somme-i csata első napjának 90. évfordulója. Ez volt a hadviselés történetének legvéresebb egy napja. Soha máskor nem halt meg annyi katona egyetlen háborús napon, mint akkor: 20 000 halott, legtöbbjük az első órában esett el. A Somme-i csata fordulópont volt a történelemben - modern kori csata olyan, történelem előtti korokat idéző brutalitással, amelyet csak nehezen lehet megérteni. Bátor hazafiak elszánt önkéntesekként harcoltak valamiért, amiről azt gondolták, hogy fontos és nagy tiszteletet érdemlő ok lehet, de aztán ágyútöltelékként használták őket saját katonai és politikai vezetőik. Ez a film a személyes történetekre összpontosítva, de teljesen a tényekre alapozva drámai módon mutatja be annak a végzetes napnak az eseményeit.
 

Gallipoli. Rendezte: Peter Weir, 1981

Mel Gibson lehengerlő alakítást nyújt Peter Weir rendező lenyűgöző történetében, mely két ausztrál katona barátságáról és kalandjairól szól 1915-ben. Kontinenseken és óceánokon kelnek át, piramisokat másznak meg és gyalog szelik át Egyiptom ősi sivatagát, hogy csatlakozzanak regimentjükhöz a végzetes gallipoli csatában. A történelem visszhangjai keverednek a barátok lebilincselő sorsával, amint részévé válnak az I. világháború legendás ütközetének Ausztrália és a Németországgal szövetkező törökök között. Ez a csata olyan az ausztráloknak, mint Alamo az amerikaiaknak...

Az ausztrál könnyűlovasság. Rendezte: Simon Wincer, 1987

A történet az első világháború idején játszódik. Az ausztrál elit lovasság megpróbálja bevenni a törökök által védett beershebabi erődöt. A lovasságot az angolok irányítják, amely elviselhetetlen feszültséget szül a sereg katonái között. A tábori életet, a megpróbáltatásokat, az emberfeletti küzdelmeket és a legyőzhetetlen honvágyat négy bátor katona sorsán keresztül mutatja be a film. A csata erőteljes, csak a legjobbak maradhatnak életben.

1917. Rendezte: Sam Mendes, 2019

Javában zajlik az I. világháború, amikor két fiatal brit katonát egy lehetetlennek tűnő küldetéssel bíznak meg: az ellenséges vonalon kell áthatolniuk, hogy egy üzenetet kézbesítsenek bajtársaiknak. Egy napjuk van, hogy célhoz érjenek, különben 1600 társuk, köztük egyikük testvére is odavész. A két bátor harcos hihetetlen elszántsággal indul neki a német frontnak…
Az Oscar-díjas Sam Mendes (Skyfall, Amerikai szépség) gyönyörűen fényképezett, elképesztően feszült atmoszférájú filmjének egyik különlegessége, hogy látszólag vágás nélkül kerül a nézők elé a két katona élet-halál harca, olyan érzést keltve, mintha valós időben követnék nyomon az izgalmas akciókat. Mendes az Oscar-díjas Roger Deakinst (Szárnyas fejvadász 2049, Sicario – A bérgyilkos) kérte fel az operatőri munkára, akinek erőteljes képeivel az 1917 egy felejthetetlen mozélménnyé válik minden néző számára. A főszerepekben George MacKay, Dean-Charles Chapman látható, akik mellett Benedict Cumberbatch, Colin Firth, és Mark Strong is feltűnik.

<< Előző (9. oldal)
/15
Következő >> (11. oldal)

Insert failed. Could not insert session data.