Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



14.

Kurucok és labancok kora: a Rákóczi-szabadságharc

Mi vezetett belső konfliktus kirobbanásához rögtön a török uralom alóli felszabadulás után?
Mik voltak a szabadságharc előzményei? Hogyan illeszkedett a korszak nemzetközi politikai helyzetébe?
A szabadságharc egyes szakaszai, legfontosabb csatái, politikai és pénzügyi-gazdasági körülményei. Békekötés és a szabadságharc utóélete.

 

Ajánlott könyvek, melyek mind kölcsönözhetők a Halis István Városi Könyvtárból! A címek a katalógusunkhoz vezetnek, ahol megnézhetitek, hogy ki lehet-e kölcsönzi a könyvet, vagy éppen olvassa-e valaki.

 

Korabeli (kortárs) irodalom:

 

Regények:

 

A témához kapcsolódó szakirodalom:

 

Gyermek szakirodalom:

 

Ajánlott filmek

A Rákóczi szabadságharc [Youtube]

A Jósa András Múzeum filmje jelmezbe öltözött szereplők segítségével eleveníti fel a Rákóczi-szabadságharc főbb szereplőit és eseményeit, igényesen, szem előtt tartva a történelmi hűséget. Oktatóanyagként is remekül hasznosítható. A Youtube-on szabadon hozzáférhető.


A Tenkes kapitánya. Rend: Fejér Tamás, 1963

Béri Balogh Ádám kuruc brigadéros parancsára a furfangos Eke Máté összegyűjti a szegényeket. A tenkeshegyi várban felütött tanyájukról indulnak a labancok elleni portyákra, sok borsot törnek a siklósi labanc ezredes orra alá, majd a várat is elfoglalják. Máté a siklósi vár kuruc kapitányaként folytatja tovább a harcot a labancok ellen.

 

 

 

 

Rákóczi hadnagya. Rend: Bán Frigyes, 1953

Magyarország, 1708. A hazaszerető kuruc harcosból, Bornemissza Jánosból előbb Vak Bottyán strázsamestere, majd egy labanc generális elfogása után Rákóczi hadnagya lesz. A bátor és vakmerő fiú azonban nemcsak hazáját, de kedvesét, a szép Bíró Annát is teljes szívéből szereti. Amikor a labancok elfoglalják Anna faluját, és tömlöcbe vetik a lányt, Anna öccse viszi a szomorú hírt Jánosnak. Rákóczi serege azonnal elindul, hogy kiszabadítsák a rabokat.…

Csínom Palkó. Rend: Keleti Márton, Mészáros Gyula, 1973

A kuruc-labanc csatározásokat megörökítő zenés kalandfilm a 18. század elején játszódik. A kuruc seregbe induló Palkó és Jankó összecsap egy labanc csoporttal, mely Jankót Koháry gróf börtönébe hurcolja. Palkó a kuruc táborban beleszeret a pozsonyi mézeskalácsos, Rosta Márton lányába, Éduskába. Rosta a főrangú labanc fogoly, Biberich bőrébe bújva látogat a lányával Koháry várába, hogy keresztülhúzza az osztrákok haditervét. Éduska titkon felkeresi Jankót, aki tüstént beleszeret. Közben az igazi Biberich kiszabadul, és kínos helyzetet teremt...

<< Előző (14. oldal)
/15
 

Insert failed. Could not insert session data.