Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



8.

Magyarország és az Árpádok

Valóban sikeresek voltunk az Árpád-házi királyok alatt? Minden királyunkra büszkék lehetünk? Miért voltak az országon belül súlyos belviszályok? Tényleg mindenki a magyarok harcmodorától rettegett?
Melyek voltak Szent István államának legfőbb vívmányai és mely királyaink vitték ezeket tovább? Milyenek voltak a korszak gazdasági, társadalmi, kül- és belpolitikai viszonyai? Az ezredfordulóhoz képest milyen mérleget vonhatunk le a három évszázados korszak végén? Hogyan élt tovább a Szent Korona misztériuma?

 

Ajánlott könyvek, melyek mind kölcsönözhetők a Halis István Városi Könyvtárból! A címek a katalógusunkhoz vezetnek, ahol megnézhetitek, hogy ki lehet-e kölcsönzi a könyvet, vagy éppen olvassa-e valaki.

Regények:

A témához kapcsolódó szakirodalom:

Ajánlott filmek

Csataterek. Kalandozások. 2007

Az aktuális rész ismertetője: Az első rész modern technikával megjeleníti a honfoglalás kori magyar harcosok fegyverzetét, harcmodorát.
A film ismertetése: A magyar történelem nagy csatái animált változatban. A Honfoglalás korától dolgozza fel ez a sorozat a magyar történelem legnagyobb jelentőségű csatáit.

István a király. Rockopera. 2003 [Youtube]

Szent István államalapító királyunkról szóló rockoperának az ősbemutatója 2003-ban Csíksomlyón volt, amely elég hangos sikert aratott. Géza halálától, egészen Szent István megkoronázásáig végig követhetjük Magyarország történetét, nagyszerű színészek előadásában.
 

 

 

 

 

Csataterek. Vértes. 2013

Az aktuális rész ismertetője: A legenda szerint a Vértes onnan kapta a nevét, hogy az országot megtámadó német elfáradt és éhező német katonák itt dobálták le magukról nehéz vértjeiket. Az 1051-es csatát mutatja be érdekesen és izgalmasan ez az epizód.
A film ismertetése: A magyar történelem nagy csatái animált változatban. A Honfoglalás korától dolgozza fel ez a sorozat a magyar történelem legnagyobb jelentőségű csatáit.

Sacra Corona. Rendezte: Koltay Gábor, 2001

A magyar államiság első évszázadát pogány lázadások, az idegenek elleni harc és az utódlásért folytatott küzdelem jellemzi. Az István király által létrehozott fiatal, keresztény államot a megszűnés fenyegeti. László királyra várt a feladat, hogy az ország békéjét és egységét megteremtse. A Sacra Corona című film Szent László király korát és a Szent Korona kialakulásának történelmi időszakát mutatja be.

 

Mongol. Rendezte: Szergej Bodrov, 2007

Temudjin története a XII. századból aligha cseng ismerősen, hiszen mikor megismerte és félni is megtanulta nevét a világ, akkor már Dzsingisz Kánként emlegették. Sergei Bodrov trilógiájának első része Temudjin felemelkedésének viszontagságos útját mutatja be. Apja, a kán halála után magára marad, de célját nem téveszti szem elől: a mongol törzseket egyesíteni kell.

Magyar vándor. Rendezte: Herendi Gábor, 2004

Hont foglalni indul a magyar. Az Etelközben átmulatott búcsúéjszaka után ébredező hét vezér azonban már csak hűlt helyét találja a magyarjainak. Márpedig nélkülük új hazát találni nem lehet. Lóra kapnak hát, hogy felkutassák a szeretett népet. Fiaikat keresve bejárják a magyar történelmet, Az egyszerre komikus és tragikomikus kalandtúra során várak helyett hotelszobákat foglalnak el, ellenség helyett felhevült háremhölgyekkel küzdenek meg, csaták helyett pedig ott van nemzeti nagy létünk víg mementója, a Meccs.

Honfoglalás. Rendezte: Koltay Gábor, 1996

A legöregebb magyar törzsfő, Álmos felesége, Emese álmot lát: a turulmadár megtermékenyíti, s ágyékából ezüst folyam indul. Fia, Árpád a besenyők kegyetlen támadása és apja történetei hatására már gyermekként készül szerepére, hogy népét új hazába vezesse. Árpád fia, Levente is szép szál legény már, amikor Árpád összehívja a hat másik vezért, és vérszerződéssel pecsételik meg szövetségüket. Levente az Al-Dunánál áldozza életét a bolgárokkal vívott harcban, hogy a főcsapat átkelését biztosítsa a Kárpátokon. A Vereckei-hágónál Álmos letekint az eljövendő hazára és meghal. Pusztaszeren népe pajzsára emeli Árpádot, aki Levente gyermekét, leendő uralkodóját mutatja fel nekik.

<< Előző (8. oldal)
/15
Következő >> (10. oldal)

Insert failed. Could not insert session data.