Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



13.

Hunyadi Mátyás - a legnagyobb magyar király!?

 

Hunyadi Mátyás kétséget kizáróan a magyar történelem egyik meghatározó alakja. A magyar mondavilágban, mint igazságos királyként maradt fenn az alakja. Valóban beszélhetünk egy igazságos magyar uralkodóról, aki csak a népe boldogulását tartja szem előtt? Valóban a legfontosabb feladatának tartotta a török elleni háborúkat és a keresztény világ védelmét? Mátyás egy új birodalom kiépítésén dolgozott? Ezekre és hasonló kérdésekre keressük a válaszokat.

 

Ajánlott könyvek, melyek mind kölcsönözhetők a Halis István Városi Könyvtárból! A címek a katalógusunkhoz vezetnek, ahol megnézhetitek, hogy ki lehet-e kölcsönzi a könyvet, vagy éppen olvassa-e valaki.

 


Korabeli (kortárs) irodalom:

Regények:


A témához kapcsolódó szakirodalom:

Gyermek szakirodalom:

Hasznos linkek:

 

Ajánlott filmek

Hagyaték/ Az igazságos - Mátyás király emlékezete.

A Hagyaték egy magyar dokumentumfilm sorozat, ahol Mátyás királynak is szenteltek egy részt. A 20 perces előadásban próbálják összefoglalni életét, legfontosabb döntéseit, tetteit, hagyományát. Sokat megismerhetünk azokról a mítoszokról, legendákról, amik a személyéhez köthetőek. A megszólaltatott történészeknek, néprajzkutaóknak köszönhetően egy érdekes és izgalmas Mátyás király kép rajzolódik ki előttünk.

 

Magyarország története/ Mathias Rex

A sorozat 14. részében megmutatjuk a kenyérmezei csata helyszínét és a reneszánsz stílus Alpokon inneni első megjelenését: Mátyás csodálatos visegrádi palotáját. Szó lesz arról, hogy az első nyomtatott könyv csaknem minden országban a Biblia volt, nálunk viszont - és ez igazán elgondolkodtató: a magyar nép története. De belelapozunk a Corvinákba is; felkeressük Vitéz János esztergomi dolgozószobáját és Janus Pannonius pécsi sírját. És azt tudták, hogy Mátyás egyik kedvelt közlekedési eszközének a neve a legtöbb európai nyelvben egy magyar település: Kocs nevét őrzi? (pl. angol coach, német Kutsche, katalán cotxe, spanyol coche, stb.)

 

Csataterek/ Szabács 1476 [Youtube]

A Csataterek animációs sorozat 7. részében Szabács ostromával ismerkedhetünk meg. Mátyás király ha tehette nem igazán bocsátkozott várostromokba. Szabács várának  megvívása viszomt a török elleni harcainak egyik legnagyobb sikerének lehet tekinteni.

 

 

 

Mesék Mátyás királyról/ A kolozsvári bíró. Rend: Újvári László, 1981

Mátyás király álruhában éppen panasznapkor érkezik Kolozsvárra. Meglepődve tapasztalja, hogy senki sem panaszkodik. Aki mer panaszkodni, azt a bíró elküldi fát vágni. A "nagy orrú" is erre a sorsra jut. Mátyás egész nap dolgozik, de fizetséget nem kap. Az egyik farönkbe belevési a nevét. Amikor kiderül, hogy ő a király, a bíró térden csúszva kér bocsánatot. Büntetésként a bírónak fát kell vágnia a szegények számára, majd "megkenegetik" mogyorófavesszővel.

 

 

 

 

Magyar történelmi arcképcsarnok/ Beatrix királyné. Rend: Csonka Erzsébet, 1998

A filmsorozat dokumentumszövegek, önéletírások, levelek felhasználásával rajzolja meg a történelmi személyek portréját.Beatrix magyar királyné, életét követhetjük nyomon korabeli festmények és levélrészletek alapján.

<< Előző (13. oldal)
/15
Következő >> (15. oldal)

Insert failed. Could not insert session data.