Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



12.

A holokauszt

 

Hitler hatalomra kerülése, a fajelmélet kérdésköre. A zsidósággal szembeni erőszakos fellépés az 1930-as években. Az „Endlösung” megtervezése, megvalósulása. Hogyan jelennek meg a gyermekek a holocaust borzalmaiban? A magyarországi események. A holocaust emlékezete és szörnyű tanulságai.

 

Ajánlott könyvek, melyek mind kölcsönözhetők a Halis István Városi Könyvtárból! A címek a katalógusunkhoz vezetnek, ahol megnézhetitek, hogy ki lehet-e kölcsönzi a könyvet, vagy éppen olvassa-e valaki.


Korabeli (kortárs) irodalom:

Regények:

 

A témához kapcsolódó szakirodalom:

 

Ajánlott filmek

A csíkos pizsamás fiú. Rend: Mark Herman, 2008

A II. világháború idején járunk. A nyolc éves Bruno (Asa Butterfield) egy náci tiszt védelem alatt álló fia, kinek élete jelentősen megváltozik, mikor apját és vele együtt családját is egy előléptetésnek hála áthelyezik kényelmes berlini otthonukból egy elszigetelt területre, ahol az amúgy is magányos fiúcska senkivel se tud játszani. Az unalom és a kíváncsiság elegye arra sarkallja Brunót, hogy anyja határozott intelmeit semmibe véve megnézze közelebbről is azt a "farmot", amelyet tisztán látni a házukból. Ott megismerkedik Shmuellel, a korabeli fiúval, aki fura mód a drótkerítés másik oldalán lakik. Az állandóan csíkos pizsamát viselő Shmuellel való találkozások során Bruno megszabadul addigi ártatlanságától, és lassan, de biztosan a körülötte zajló felnőtt világ tudatára ébred. A két gyermek között barátság szövődik, amely természetéből fakadóan pusztító következményeket von maga után.

 

Az élet szép. Rend: Roberto Benigni, 1997

Roberto Benigni, aki a világ egyik leghíresebb vígjátékkészítője, merész vállalkozásba fogott, hiszen legújabb filmje, Az élet szép, romantikus darab a fasiszta uralom alatti Olaszországból. A történet a nevetés és a képzelet erejéről szól, amely megindítja a szívet és megerősíti a lelket. 1938-ban járunk, amikor a szeretetreméltó, álmodozó Guido - a növekvő rasszizmus és szűklátókörűség közepette - beleszeret visszafogott tanárnőjébe, Dorába. A csodaszép lány azonban egy helyi náci tiszt menyasszonya, Guidot pincérként látjuk viszont az eljegyzésen. Mindent elkövet, hogy a lányt bánatos jövőjétől eltérítse... Meseszerű szerelmi történet kezdődik.

Öt év múlva Guido és Dora házasok és született egy fiuk, Giousé is. A politikai légkör egyre romlik, végül Guidot, aki félzsidó, táborba viszik családjával együtt. Az apa, hogy túlélhesse a borzalmakat, és hogy fiát minél jobban megkímélje, azt találja ki, hogy az egész, ami körülveszi őket tulajdonképpen egy nagy játék, amelyben a rabok a versenyzők és az őrök a játékvezetők. Benigni az önfeláldozás, a szeretet és a védelmezés filmjét készítette el. Komikusi képességei és chaplini stílusa igen élvezetessé teszik az alkotást, amely mindazonáltal megrázóan drámai módon mutatja be a fáradhatatlan emberi lélek küzdelmeit. Az élet szép rendkívüli élményt kínál.

 

Sorstalanság. Rend: Koltai Lajos, 2005

Köves átlagos zsidó kamaszfiú átlagos sorssal Budapesten, 1944-ben. Nem sokkal azután, hogy apját munkaszolgálatra viszik, őt is elfogják, majd bevagonírozzák és Auschwitzba, onnan pedig Buchenwaldba szállítják. Köves nem lázad sorsa ellen, nem lepődik meg, nem keres kiutat. Átmeneti barátságokra tesz szert, felnőttek és gyerekek; flegmák és rémültek, alkalmazkodók és vagányok bukkannak fel mellette a tömegből, és sodródnak el mellőle. Ő pedig csak van, és megfigyel; egész addig, míg sok véletlennek és szerencsés vagy szerencsétlen fordulatnak köszönhetően haza nem kerül. Hisz nincs olyan képtelenség, amit ne élhetnénk túl.

 

 

Elit alakulat. Miért is harcolunk? Rend: Phil Alden Robinson, 2001

Mourmelon, Franciaország, 1945 tele: az elit alakulat sebesült és fáradt öreg katonái némi pihenéshez jutnak parancsnokaik jóvoltából, akik újoncokkal helyettesítik őket. Sink kinevezi Winterst az alakulat parancsnokává és Nixont ajánlja mellé. Eisenhower tábornok szemlét tart a csapatoknál és az egész 101-es ejtőernyős divízió megkapja az úgynevezett Presidential Unit Citation kitüntetést, az első kollektív elismerést az amerikai hadtörténetben. Az alakulatot német okkupációs területre vezénylik. A sebtében elmenekült lakosság házaiban néhány órára otthoni körülmények várják őket. 1945. április 1-én az amerikaiak elérik az Elbát. Háromszázezer német katona adja meg magát az előrenyomulás során. A főerők Németország szívéhez közelednek. Az őrjárat a Landsberg-börtönben koncentrációs táborra bukkan. Az őrök elmenekültek, ezernyi éhező zsidó foglyot hátrahagyva. A katonák rádöbbennek a hírhedt táborok létezésére...

<< Előző (12. oldal)
/15
Következő >> (14. oldal)

Insert failed. Could not insert session data.