Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



11.

Trianon - a nemzeti önrendelkezések háborúja

 

A trianoni békeszerződés előzményei: háború, forradalmak, ellenforradalom.
A békeszerződés részletei. A magyar delegáció tevékenysége a békekonferencián. Trianon-legendák: milyen szerepe volt az eseményekben Apponyi Albertnek? Mennyire befolyásolta a békeszerződést Georges Clemenceau magyar menye?
A trianoni béke következményei: gazdasági és társadalmi válság. Válságkezelés az 1920-as években. Trianonnal kapcsolatos társadalmi mozgalmak: országzászló mozgalom. A revízió kérdése.
 

 

Ajánlott könyvek, melyek mind kölcsönözhetők a Halis István Városi Könyvtárból! A címek a katalógusunkhoz vezetnek, ahol megnézhetitek, hogy ki lehet-e kölcsönzi a könyvet, vagy éppen olvassa-e valaki.

 

Korabeli (kortárs) irodalom:

Regények:

A témához kapcsolódó szakirodalom:

Hasznos linkek:

Podcast:

 

Ajánlott filmek

Trianon. Rend.: Koltay Gábor, 2004

A film legnagyobb nemzeti tragédiánk történelmi körülményeit boncolgatja. Az alkotás megrázó erővel és szokatlan őszinteséggel teszi fel a kérdéseket és szenvedélyesen hangsúlyozza, hogy a ma is tartó trianoni folyamatról minden körülmények között beszélni, emlékezni és emlékeztetni kell.
A filmben megszólal Csurka István, Duray Miklós, Fejtő Ferenc, Glatz Ferenc, Nemeskürty István, Pozsgay Imre, Raffay Ernő, Szervátiusz Tibor és Tőkés László.

 

A Trianon szindróma.Rend.: Szakály István, 2006

1920. június 4-én Párizsban, a versailles-i kastély parkjában álló Nagy - Trianon palota dísztermében írta alá a magyar kormányküldöttség az első világháborút lezáró és egyben a történelmi Magyarország megszűnését is jelentő békeszerződést. Az ország területe 283 ezer helyett 93 ezer négyzetkilométerre, lakosainak száma pedig 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. Mi vezetett, mi vezethetett el idáig? Mi lehetett, mi volt az a "bűn", amelyre ilyen súlyos "büntetés" volt a válasz?

 

 

 

Trianon legendái. Rend.: Csendes Csaba, 2005

Használtak fizetett nőket az antant diplomatáinak meggyőzésére? Valóban hajózható folyóként emlegették a csehek az Ipolyt és a Ronyvát a tárgyalásokon? Milyen szerepet játszott Clemenceau francia miniszterelnök magyar menye? Erről és egyebekről hamis illúziók serege él a magyarságban a XX. század nagy sorstragédiájával, Trianonnal kapcsolatban. A film két fiatal történész, Ablonczy Balázs és Zeidler Miklós közreműködésével számos legendát igyekszik tisztázni, hogy végre őszintén nézhessünk szembe a tényekkel.

 

 

A beszéd- Apponyi a magyar ügy védelmében. 2020

1920 januárjában, Párizsban szembesült a magyar békedelegáció az Antanthatalmak békefeltételeivel. A Történelmi Magyarország számára modern korban ismert legsúlyosabb büntetést szánták a győztes hatalmak. Az Apponyi Albert vezette békedelegációnak mindösszesen egy napot szántak, hogy megfogalmazza ellenérveit az igen szigorú feltételekkel szemben. Így született meg az XX. századi magyar történelem egyik legnagyobb hatású beszéde az immár 100 éves Apponyi beszéd.

<< Előző (11. oldal)
/15
Következő >> (13. oldal)

Insert failed. Could not insert session data.