Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



3.
"Párbaj" Törvényes forradalom és szabadságharc 1848-49.

Mit ünnepelünk máricus 15-én és október 6-án? Mik lehettek az előzmények? Miféle változások zajlottak le az ország történetének legnagyobb hatással bíró forradalma során? Egyáltalán valóban forradalomról beszélhetünk? Az előadás sarkalatos pontja az ún. közjogi kérdés. Mit is jelent a törvényes forradalom kifejezés? Valóban törvényes volt? Mi volt a másik fél, s Ferenc József elképzelése az eseményekről? Milyen folyamatok zajlottak le, melyek következtében a békés átalakulásból szabadságharc, belháború lett? Áruló volt-e Görgey? Mit szeretett volna Kossuth? Mi történt a reformkor vezető politikusaival a forradalom során? Miért nem volt szokás a 19. században sörrel koccintani? S vajon hová tűnhetett Petőfi a segesvári csatában? Melyek a legendák és mik az igaz történetek? Filmjelenetek, térképek és egyéb érdekességek segítségével válaszoljuk meg a kérdéseket.

Ajánlott könyvek, melyek mind kölcsönözhetők a Halis István Városi Könyvtárból! A címek a katalógusunkhoz vezetnek, ahol megnézhetitek, hogy ki lehet-e kölcsönzi a könyvet, vagy éppen olvassa-e valaki.

 

Korabeli (kortárs) irodalom:

Regények:

A témához kapcsolódó szakirodalom:

Gyermek szakirodalom:

 

Ajánlott filmek

A kőszívű ember fiai Rendezte: Várkonyi Zoltán, 1964

A császárpárti Baradlay Kázmér özvegye, szembeszegülve férje végakaratával, jó magyarnak, boldog embernek szeretné látni a fiait. Hazahívja legidősebb fiát, Ödönt Pétervárról, Richardot és Jenőt Bécsből. Kitört a forradalom. A forradalmár lelkületű Baradlayné biztatására fiai apjuk végakarata ellenére, 1848 ügye mellé állnak. A leggyengébbnek tűnő, fényes pálya előtt álló Jenő a szabadságharc leverése után az életét is feláldozza bátyjaiért.

 

 

Klapka légió Rendezte: Hajdufy Miklós, 1983

1866-ban a Habsburg Monarchia az olaszok és a poroszok ellen harcol. Ebben a helyzetben az Angliába emigrált Klapka tábornok a poroszok segítségével magyar légiót szervez, s egy lelkes, a szabadságharc eszméitől fűtött csapattal elindul Magyarország felé. Ő és hívei meg vannak győződve arról, hogy elérkezett az idő a szabadságharc folytatására. A magyar nép azonban már a kiegyezésre vár...

 

Párbaj (The Duel) Magyar rövidfilm, 2009

Magyar film etűd, 2009-ben megnyerte a 16. Országos Diákfilmszemle 1. Díját. A díjnyertes rövidfilmben két fiatal párbaját láthatjuk, akik egy faluból származnak és régi barátok. Egyikük a szabadságharc oldalára áll, másikuk viszont a Habsburgok oldalán harcol. Az összecsapás elkerülhetetlen... A rövidfilm második része az alábbi linken megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=SAaiW361WbE

Tizennégy vértanú Rendezte: Hajdufy Miklós, 1970

Október 6-a Nemzeti Gyásznap, melyen az Aradon kivégzett 13 tábornokra és főtisztre, valamint a tizennegyedikként kivégzett Kazinczy Lajosra emlékezünk és mindazokra, akiket a Szabadságharc leverése után utolért a megtorlás. Hajdufy Miklós filmje az Aradon kivégzetteknek állít emléket.

<< Előző (3. oldal)
/15
Következő >> (5. oldal)

Insert failed. Could not insert session data.