Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



4.

"Szabadság és szerelem" 1956-os forradalom és szabadságharc

Mi történt Magyarországon a II. világháború után? Rövid bepillantást teszünk az 1950-es évek Magyarországába. Milyen bel- és külpolitikai tényezők játszottak szerepet? Milyen módon telepedett rá a lakosságra az állam, és miért? Milyen változások történtek Nagy Imre kormányzása idején?
A forradalom: válasz az állami szinten intézményesülő terrorra:

  •  1956. október 23-a eseményei, szereplői, helyszínei
  •  a nagykanizsai történések
  •  kivárás és világpolitika (Szuezi-csatorna: ikerválság)
  •  lesújt a szovjet gépezet
  •  megtorlások a forradalom utóélete, rehabilitálása

 

Ajánlott könyvek, melyek mind kölcsönözhetők a Halis István Városi Könyvtárból! A címek a katalógusunkhoz vezetnek, ahol megnézhetitek, hogy ki lehet-e kölcsönzi a könyvet, vagy éppen olvassa-e valaki.

 

Korabeli (kortárs) irodalom:

Regények:

A témához kapcsolódó szakirodalom:

Gyermek szakirodalom:

 

Ajánlott filmek

 Eldorádó. Rendezte: Bereményi Géza, 1988

1945. Teleki tér. Monori, a piac királya újrakezdi tevékenységét. Életelve: akinek aranya van, annak mindene van. Neki van. Lánya hazatér Bécsből és fiút szül. Monori két marék ékszer árán megszabadul a vejétől, az unokát ő neveli. 1950. A piac vegetál. Monori szotyolát árul és kivár. Egy rúd arannyal megmenti diftériás unokája életét. 1956. Monori szeretné külföldre juttatni lánya családját. Az aranyrudakat hátizsákba rakja. Az utcákon fegyveres harc, tankok. Monori rosszul lesz. Eljutnak a kórházba, ahol unokája kezébe nyom egy aranyrudat: szerezzen orvost.

 

Szabadság, szerelem. Rendezte: Goda Krisztina, 2006

1956. Magyarország csupán egy kis csatlósállam a szovjet blokkban, de nagyhatalom is: vízilabda-válogatottja verhetetlen. A pólós srácok a vasfüggöny mögött is az élet császárainak érzik magukat; élvezik a sikert és a lányok rajongását, magabiztosak és összetartók. Eddig egyetlen egyszer veszítettek: 1955-ben, amikor egy moszkvai mérkőzésen a bíró nem engedte őket győzni. Mindannyian a visszavágásra, a melbourne-i olimpiára készülnek. Ám a történelem alaposan összekavarja a terveiket. Budapesten kitör a forradalom. A csapat fiatal sztárja, Karcsi és barátja, Tibi belekeveredik az utcai eseményekbe. Eleinte csak a kalandot keresik. Karcsinak megakad a szeme Vikin, a harcias műegyetemista lányon és a nyomában járva eljut a forradalom legfontosabb színhelyeire: ott van a Kossuth téren, majd a Rádió ostrománál is.

 A Temetetlen halott. Rendezte: Mészáros Márta, 2004

Mészáros Márta nem 56-ot választotta az első Nagy Imre film elsődleges témájául. Az ötvenhatos miniszterelnök életének azt a szakaszát tárja elénk, melyről a legkevesebbet tudhatunk, utolsó éveit eleveníti fel a jugoszláv nagykövetségtől a snagovi fogságon és a tárgyaláson át a kivégzésig.
 

Mansfeld. Rendezte: Szilágyi Andor, 2006

Két évvel a forradalom után, a tizenhét éves Mansfeld Péter a Széna-téri emlékeitől "megfertőződve" a felkelés újraélesztéséről és bebörtönzött sógora kiszabadításáról ábrándozik. Barátaival és a nála idősebb Blaski Józseffel elkövetett gyerekes csínyeik, kamaszos balhékkal és apró köztörvényes bűnökkel keverednek. Sorsuk akkor pecsételődik meg, amikor elrabolnak egy őrségben álló rendőrtörzsőrmestert. A fiúk később vizsgálati fogságba kerülnek. Mansfeld Péter, hogy mentse a már életkora szerint súlyosan büntethető Blaskit és a többieket, a kihallgatások során mindent magára vállal.

A tanú. Rendezte: Bacsó Péter, 1969

Pelikán József hithű kommunista, aki végigharcolta elvbarátaival a vészterhes éveket. Most, győzelmük után, a személyi kultusz idején, gátőrként is elkötelezett munkát végez. Lecsap az orvhorgászra, akiről kiderül, régi barátja és harcostársa, Dániel Zoltán, aki jelenleg miniszter. Épp ez a kedves barát buktatja le akaratán kívül, amikor feketevágás miatt megjelenik a hatóság. Pelikán börtönbe kerül, ahonnan egyre magasabb beosztásba helyezik. Ő lesz a vidámpark, az uszoda, majd később egy narancstermelő gazdaság igazgatója. Természetesen mindez nem ajándék. Virág elvtárs minden alkalommal hangsúlyozza, hogy egyszer még kérnek Pelikántól valamit. És ez az egyszer el is érkezik, amikor Dániel Zoltánt koholt vádakkal letartóztatják.

56 csepp vér. Rendezte: Bokor Attila, 2007

Történetünk egy kicsinyke, határ menti településen zajlik, mely valós keresztmetszete a rettegett '50-es évek terrorjának. 1956. október 23-án, az ÁVÓ a helyi orosz parancsnok lányának születésnapjára bált rendez. Ezen a bálon a fiatalok összecsapást terveznek a helyi karhatalmistákkal. A terv meghiúsul, mivel a budapesti forradalom kitörésének hírére a bál félbeszakad. Ekkorra már Juli, a helyi ávós parancsnok lánya és Robi, a fővárosból kitelepített színész fia egymásba szeret. Lehet-e ebben a forradalmi helyzetben a két ellentétes oldalon álló szerelmes szív egymásé?

Nagy Imre nem kér kegyelmet. Archív felvétel [Youtube]

A felvételen erdeti hangon hallhatjuk, ahogy Nagy Imre nem kér saját maga számára kegyelmet. Elfogadja az ítéletet, hiszen teljes mértékben tisztában van azzal, hogy az ítélet már akkor megszületett amikor még el sem kezdődött a tárgyalás...

 

Utolsó segélykérő üzenet a nyugati világhoz. Archív felvétel [Youtube]

A felvételen Nagy Imre utolsó segélykérő üzenetét hallhatjuk a nyugati világhoz. Reménykedtünk a külső segítségben, de a  nagyhatalmak már korábban leosztották egymás között a lapokat, ahol már régen eldőlt Magyarország sorsa is.

<< Előző (4. oldal)
/15
Következő >> (6. oldal)

Insert failed. Could not insert session data.